Hotel koji se ne gradi – idejni projekt raspršenog hotela u Šibeniku

Projekt raspršenog hotela, koji bi okupio pružatelje usluga u turizmu u staroj gradskoj jezgri, predstavljen je danas na inicijalnoj tribini u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika. Kao gost predavač nastupio je konzultant Robert Baćac, koji je ujedno i direktor istarskog modela difuznog hotela među raspršenim seoskim domaćinstvima.

Ovakav model je karakterističan za povijesne jezgre. Osnovna ideja je stavljanje u funkciju građevina unutar jezgre kojima se daje nova vrijednost kroz turističke usluge te povezivanje postojeće ponude privatnog smještaja. Cilj je potaknuti razvoj autentičnih usluga, a u isto vrijeme očuvati i popularizirati tradicijsku kulturu i generirati prihod u cijeloj zajednici.

http://www.sibenik.hr/vijesti/hotel-koji-se-ne-gradi--idejni-projekt-rasprsenog-hotela-u-sibeniku

7., 8. i 9. kolovoza rezervirajte za novi Terraneo

Rezervirajte svoj godišnji odmor od 7. do 9. kolovoza jer će se upravo tada održati treće izdanje glazbenog festivala Terraneo u Šibeniku, objavili su danas organizatori.
http://www.sibenik.hr/kultura-i-sport/7.-8.-i-9.-kolovoza-rezervirajte-za-novi-terraneo

Sredstva gradskog parkinga za kulturne projekte i programe u povijesnoj jezgri grada Šibenika

MODEL FINANCIRANJA ZA KULTURNE PROJEKTE I PROGRAME ZA SREDSTVA GRADSKOG PARKINGA D.O.O. U POVIJESNOJ JEZGRI GRADA ŠIBENIKA

http://www.sibenik.hr/obavijesti/sredstva-gradskog-parkinga-za-kulturne-projekte-i-programe-u-povijesnoj-jezgri-grada-sibenika

Hrvatsko more drugo je u Europi po kvaliteti mora

Hrvatsko more drugo je u Europi po kvaliteti mora, odmah iza ciparskog, prema rezultatima izvješća Europske komisije i Europske agencije za okoliš o čistoći i kvaliteti europskih voda. Naše more, potvrdilo je ovo nedavno provedeno istraživanje, zadovoljava 97,8 posto najstrožih kriterija za ispitivanje kakvoće, pri čemu je više od 90 posto hrvatskih plaža ocijenjeno izvrsno kvalitetnima. Tako se Hrvatska, tradicionalno poznata po čistome moru te očuvanim i uređenim plažama, među kojima je njih više od stotinu označeno Plavom zastavom, i prema evidenciji Europske agencije za okoliš, službeno svrstala u sam svjetski vrh prema kvaliteti mora. Nakon Hrvatske, prema ovom istraživanju, treća po kvaliteti mora u Europi je Slovenija, a slijede ju Malta i Grčka, dok su mora mediteranskih turističkih velesila, Španjolske i Italije zadovoljila tek 84, odnosno 83 posto kriterija kvalitete, a valja napomenuti i da je francusko more zadovoljilo svega 65,1 posto kriterija. Europska agencija za okoliš i ovakvo istraživanje kvalitete mora provodi od 1990. godine i odnosi se na zemlje članice Europske unije, a hrvatsko se more ocjenjuje od 2009. godine.

Pored istraživanja Europske agencije za okoliš, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji Hrvatske turističke zajednice s ADAC-om, najvećim njemačkim i drugim po veličini svjetskim automobilističkim klubom, poruke o kvaliteti hrvatskog mora već odavno su dio promidžbe hrvatskog turizma u svijetu. Naime, HTZ je još 2001. godine u okviru projekta ADAC-Sommerservice potpisala Ugovor o mjerenju čistoće mora, a odlični rezultati čistoće hrvatskog Jadrana objavljivani su u ADAC-ovim tiskovnim i elektronskim publikacijama.

Vrijedi spomenuti i da se u Republici Hrvatskoj od 1989. provodi sustavno ispitivanje kakvoće mora na području sedam priobalnih županija, a ove je godine izvještaj po prvi puta upotpunjen i podacima o kakvoći kopnenih voda za kupanje.

Uskoro kreće uređenje ljetne pozornice na tvrđavi sv. Mihovila

Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt revitalizacije tvrđave sv. Mihovila (IPA IIIc) između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) i Grada Šibenika, počinje realizacija samog projekta, čije ukupno trajanje je ugovoreno na rok od 18 mjeseci.", kazao je to gradonačelnik Županović na danas upriličenoj konferenciji za novinare. Iako sve radnje trebaju biti gotove i projekt i formalno završen do 28.10.2013., gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će obnovljena tvrđava biti spremna za prihvat posjetitelja i ranije. „U roku od 45 dana očekuju se uplata prve tranše u iznosu od 578 932,93 EUR-a za radove u prvih 12 mjeseci, zatim za radove za zadnjih 6 mjeseci 321 044,03 EUR-a te po završetku projekta 99 997,44 EUR-a.Prvi natječaji za izvođače ujedno i najveći očekuje se u drugoj polovici svibnja. Osim građevinskih radova projektom je obuhvaćen i plan upravljanja kulturnom baštinom u sklopu kojega će se promovirati kulturne vrednote Grada Šibenika na temelju uspješne prakse iz EU-a, zatim promocija koja obuhvaća predstavljanja projekta na turističkim sajmovima, vodič na pet stranih jezika, predavanje i upoznavanje predstavnika turističkih agencija, posebna edukacija za turističke vodiče.", kazao je gradonačelnik.