Šalša od pomidoraPomidora je povrće ljeta broj jedan! Bojom, oblikom, mirisom- doživljajem u cjelini- ona je ljeto samo! Pomidora je ljetna užarena sunčeva kugla na zapadu, i sunce u tanjuru, ukras, simbol i namirnica- što god hoćeš! Nekad se i uzgajala i jela samo ljeti, bila je njegovo prvo i zadnje obilježje. Sad stakleničkih pomidora ima cijele godine, pa ipak, mnogi je jedu samo ljeti, na te zimske i stakleničke se i ne osvrću- kao da je to neka druga stvar.
Ljeti je pomidora najčešći dio svakodnevnih salata- sama ili u kombinaciji sa svim ostalim ljetnim povrćem. Od pomidore se kuha fina, crvena juha (s puno naribanog korijena selena, malo kapule i nasjeckanog selenova lista na kraju) a ono što je obilježilo ljeta Dalmacije u vremenima kad u trgovini nije bilo na stotine gotovih priloga jelima, bila je šalša od pomidora.
Dugotrajnim ukuhavanjem, šufigavanjem, od pet kila pomidora na kraju će preostati omanja zdjela šalše, a što se u njoj nalazi, koji su njeni sastojci- e to je priča za sebe! Recepata za šalšu ima, valjda, koliko i domaćica, koliko i kuharica! Pa je rade ili samo s lukom, ili s lukom i kapulom, pa joj na kraju dodaju ili ne petrusimen, neki i lovorov list, a poneko i papriku. Svakako- pogriješiti se ne može, svatko će na koncu dobiti svoju šalšu, a svaka će biti dobra!
Najbolje ju je raditi od pomidora šljivara- svakako od mesnatih a ne vodenastih pomidora, a dobra domaćica zna razaznati jedne od drugih. Ono pravo vrijeme za šalšu je vrijeme potpuno zrelih pomidora- kolovoz!
Prvo ih treba staviti u vrelu vodu, potom oguliti od kožice, isjeći na komadiće i položiti u veliku plitku posudu- u teću, na čijem je dnu već ugrijano ulje i isjeskani luk.
Ova šalša sa slike napravljena je, naime, samo s lukom, jer i to je jedan od recepata. Dosta češnjaka i dosta maslinova ulja i sve to onda koju uru ukuhavati s pomidorama. Za pet kila, hoće se i tri-četiri sata ukuhavanja na laganoj vatri. Manje pomidora- kraće vrijeme za ukuhavanje, ali ispod sat- dva nema dobre šalše.
Šalša je gotova kad je umjesto pune teće bude- za pokriti dno! A kad pusti ulje- e to je pravi znak da je posao gotov!
Šalša je oduvijek bila najbolji prilog uz lešu janjetinu. Sa šalšom se može uraditi „manistra na pomdore", može se jesti s purom, može se dodati punjenim paprikama da im saft bude bolji, na šalši se mogu pofrigati jaja, može se politi po zelenim fažoletama i friganim krumšpirićima!
Pomidora, i šalša od pomidora- e to je pravi zaštitni znak dalmatinskog ljeta!