Grad festivalaTradicija održavanja festivala u Šibeniku duga je više od pola stoljeća, a započela je osnivanjem tada Jugoslavenskog dječjeg festivala, danas u svijetu poznatog kao Međunarodni dječji festival. Zbog Festivala djeteta Krešimirov grad već više od 55 godina zaredom postaje centar dječjeg svijeta na prijelazu iz srpnja na kolovoz. Međutim, Šibenik doživljava festivalsku renesansu 2011. godine, održavanjem prvog velikog open air festivala Terraneo na mjestu nekadašnje vojarne Bribirskih knezova. Sedam pozornica, 120 izvođača i 45 tisuća posjetitelja ovogodišnji je rezime drugog izdanja festivala koji je već u prvoj godini održavanja Šibenik upisao na europsku mapu ljetnih top destinacija.
Terraneo je pokrenuo pozitivan trend organizacije festivala, pa na valu tog entuzijazma u Šibenik dolaze neki novi festivali zbog kojih je grad u kombinaciji sa starim, ustoličenim glazbenim manifestacijama s pravom ponio epitet – grad festivala.
Klasici među šibenskim festivalima svakako su dječji festival pjesme i plesa Zlatni mikrofon, a u tradicionalne glazbene manifestacije se ubrajaju i festival klasične glazbe Musica appassionata, OFF blues & jazz festival koji je svojoj publici priskrbio najbolje nastupe nekih od međunarodnih zvijezda, te Orguljaška ljetna škola. Na najljepšem renesansnom trgu Krešimirova grada, krajem srpnja, održava se jedinstveni Šibenski plesni festival, te Festival dalmatinske šansone. Petnaest godina star festival slavi domaće glazbenike i njeguje glazbeni izričaj na razmeđi talijanske kancone i francuske šansone.
Regius, regionalni kulturno – glazbeni festival koji je s Jadrije preselio u Šibenik kao dio noćnog programa MDF-a nudi programsku shemu koju sačinjavaju najbolji bendovi s Balkana. Valja spomenuti kako se na Jadriji već pet godina održava i festival elektronske plesne glazbe – Sweet Sound of Summer. Konačno, ovom festivalskom paketu valja pribrojiti i Sajam srednjovjekovlja u Šibeniku kada grad tri dana živi u duhu svog zlatnog doba. Zanimljivo je da gotovo svi festivali s područja Šibenika i uže okolice nose predznak –međunarodni.

http://www.skaville.org/site/
http://www.mdf-sibenik.com/
http://www.terraneofestival.com/hr/index
http://www.zlatnimikrofon.com/
http://www.hnksi.hr/musica-appassionata.asp
http://offfestival.net/
http://organum.hr/index.php/category/orguljaska-ljetna-skola/
http://www.sansona-sibenik.com/
http://www.regiusfestival.com/

Dragi naši posjetitelji,

kao predstavnik Turističke zajednice grada Šibenika želim vam ugodan i sadržajan boravak. Naša ideja je sasvim jednostavna: pretvoriti vaš dolazak u vlastiti mali festival. Želimo ispuniti svaki trenutak u Šibeniku raznim aktivnostima, glazbom, jelom i pićem, izletima, plesom, predstavom, šetnjom, obilaskom, ljepotom i dobrodošlicom domaćina. Njegujemo kulturu održavanja festivala u našem gradu već dugi niz godina a ove godine smo tu našu posebnost podigli na višu razinu. U programu imamo za svačiji ukus po nešto iz festivalskog programa: plesne, glazbene, kulturne, prodajne, eko, etno ... festivale. Ovo je sigurno najbolja pozivnica da nas posjetite, a ako se odlučite za dolazak, pored nabrojenih aktivnosti, predstavit ćemo vam nevjerojatnu ljepotu prvog hrvatskog kraljevskog grada, njegove četiri tvrđave, jedinstvenu katedralu, dva nacionalna parka, čarobnu kalelargu, plažu s najljepšim pogledom na svijetu, okuse i mirise najboljih restorana, bogatu povijest i nasljeđe, ... Otkrijte nas sami još ove godine i ne zaboravite da tko jednom dođe - uvijek se vraća.

Dino Karađole
Direktor TZ Šibenik