Grad Šibenik

Hrvatsko more drugo je u Europi po kvaliteti mora

Hrvatsko more drugo je u Europi po kvaliteti mora, odmah iza ciparskog, prema rezultatima izvješća Europske komisije i Europske agencije za okoliš o čistoći i kvaliteti europskih voda. Naše more, potvrdilo je ovo nedavno provedeno istraživanje, zadovoljava 97,8 posto najstrožih kriterija za ispitivanje kakvoće, pri čemu je više od 90 posto hrvatskih plaža ocijenjeno izvrsno kvalitetnima. Tako se Hrvatska, tradicionalno poznata po čistome moru te očuvanim i uređenim plažama, među kojima je njih više od stotinu označeno Plavom zastavom, i prema evidenciji Europske agencije za okoliš, službeno svrstala u sam svjetski vrh prema kvaliteti mora. Nakon Hrvatske, prema ovom istraživanju, treća po kvaliteti mora u Europi je Slovenija, a slijede ju Malta i Grčka, dok su mora mediteranskih turističkih velesila, Španjolske i Italije zadovoljila tek 84, odnosno 83 posto kriterija kvalitete, a valja napomenuti i da je francusko more zadovoljilo svega 65,1 posto kriterija. Europska agencija za okoliš i ovakvo istraživanje kvalitete mora provodi od 1990. godine i odnosi se na zemlje članice Europske unije, a hrvatsko se more ocjenjuje od 2009. godine.

Pored istraživanja Europske agencije za okoliš, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji Hrvatske turističke zajednice s ADAC-om, najvećim njemačkim i drugim po veličini svjetskim automobilističkim klubom, poruke o kvaliteti hrvatskog mora već odavno su dio promidžbe hrvatskog turizma u svijetu. Naime, HTZ je još 2001. godine u okviru projekta ADAC-Sommerservice potpisala Ugovor o mjerenju čistoće mora, a odlični rezultati čistoće hrvatskog Jadrana objavljivani su u ADAC-ovim tiskovnim i elektronskim publikacijama.

Vrijedi spomenuti i da se u Republici Hrvatskoj od 1989. provodi sustavno ispitivanje kakvoće mora na području sedam priobalnih županija, a ove je godine izvještaj po prvi puta upotpunjen i podacima o kakvoći kopnenih voda za kupanje.